Ce prevede inițiativa legislativă?

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative
(Legea nr. 397/2003 privind finanțele publice locale – art.5; Legea nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației – art.14)

Impozitul pe venitul persoanelor fizice rămâne în bugetele locale, în proporție de 100%.
Impozitul pe venitul persoanelor juridice rămâne în bugetele locale, în proporție de 50%.
Impozitul unic de la rezidenții parcurilor IT rămâne în bugetul mun. Chișinău, în proporție de 50%.

• Respectarea principiului autonomiei locale.
• Anularea abuzurilor comise în 2013 și 2017.

Argumentarea inițiativei

Pe teritoriul municipiului Chișinău sunt generate, anual, venituri de peste 23 de miliarde de lei, bani care sunt transferați direct în bugetul de stat. Din suma de 23 de miliarde de lei, Chișinăului îi sunt transferate înapoi, doar 2,8 miliarde de lei sau aproximativ 13%+TDS.

Situația actuală este discriminatorie pentru chișinăuieni, întrucât din contribuțiile lor se formează cea mai mare parte a bugetului de stat, iar în bugetul local nu rămâne nimic.

Din banii chișinăuienilor, astăzi sunt achitate salariile primelor persoane în stat și totodată sunt finanțate programe guvernamentale, precum sunt: „Satul European” și altele, programe din care Chișinăul a fost exclus. Totodată, puterea centrală crește numărul de atribuții fără acoperire bugetară. Ca rezultat, crește semnificativ povara financiară pusă pe umerii autorităților locale, care sunt nevoite să taie din investițiile pentru dezvoltarea localităților. Este corect pentru a fi lăsat în Chișinău măcar 50% din contribuțiile locuitorilor Chișinăului.

Noua abordare ar permite Chișinăului să se dezvolte mai rapid, iar sursele financiare ar ajunge pentru mai multe drumuri, curți de bloc, infrastructură, transport, școli și grădinițe, diverse servicii sociale și multe altele.

Esența modificărilor din acest proiect de lege, se regăsește în mai multe politici de descentralizare naționale, în Acordul de Asociere la UE, Agenda de asociere și planul de acțiuni privind implementarea Acordului de asociere, în recomandările Adunării Parlamentare și Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Inițiativa

Pagina 1

Pagina 2

Întoarceți Chișinăului
ce este al Chișinăului

2024

Aici poate fi semnată petiția :

Material informativ creat de Primăria municipiului Chișinău în scopul transparentizării procesului decizional și informării cetățenilor despre activitățile autorităților municipale și gestionarea banilor publici.

Пожалуйста, подтвердите, что вы человек